Traumaverwerking doe je best niet door voortdurend over je problemen te praten, volgens Eos wetenschap artikel.
Ik vertel mijn cliënten dat het altijd maar praten over je probleem (zoals in vele psychotherapie) ervoor zorgt dat het probleem steeds maar sterker wordt.
Het artikel “Waarom je beter zwijgt over je problemen” uit Eos Wetenschap van 16 april 2024 beaamt deze stelling en benadrukt waarom mensen soms beter zwijgen over hun problemen. Het legt uit hoe het uiten van emoties niet altijd de beste manier is om met trauma's om te gaan, omdat het herbeleven ervan soms het trauma versterkt in plaats van te genezen. Er wordt onder andere verwezen naar een onderzoek van Mark Seery (State University of New York) die deze bevindingen ondersteunt. “Hij wilde na de aanslagen van 11 september 2001 de veerkracht van de Amerikanen bestuderen – in het bijzonder die van een groep van tweeduizend mensen die besloten hadden om hun gevoelens onmiddellijk na de tragedie te delen. Twee jaar later bleek dat deze groep er slechter aan toe was en vaker over het voorval bleef piekeren dan mensen die hun emoties vlak na de feiten niet hadden gedeeld. Erger nog: er bestaat een correlatie tussen hoeveel je met elkaar deelt en hoe ongelukkig je je jaren later voelt. Hoe meer je erover praat, hoe slechter je je voelt. Van uitvoerig praten over onze pijnlijke gevoelens gaan we ons dus niet beter voelen. Integendeel.”
Een van de conclusies van het artikel is dat het erop aan komt het voorval te thematiseren en te analyseren, en vervolgens strategieën te ontwikkelen voor hoe het nu verder moet.
In mijn eigen praktijk vermijd ik het overmatig bespreken en analyseren van trauma's. Mijn eerste vraag aan cliënten is altijd: "Hoe wil je je wél voelen?" Anders dan het graven in het verleden, focus ik me op de toekomst en de positieve krachten die in elk van mijn cliënten schuilen.
Een andere conclusie van het artikel is dat tijd alle wonden heelt. Hierin moet ik de schrijver tegenspreken. Ik krijg cliënten over de vloer die na 30 jaar of meer nog steeds de negatieve impact van een jeugdtrauma ervaren. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk opgelopen trauma’s op te lossen, zodat het je verdere leven niet meer bepaalt. Dit is een reden waarom ik zo graag met kinderen en jongeren werk. Als zij traumavrij blijven, kunnen zij het maximaal potentieel uit hun leven halen.
Wat is trauma?
Een traumatische gebeurtenis wordt heel verschillend in het brein opgeslagen dan andere herinneringen. Een trauma ontstaat wanneer iemand zich kwetsbaar, machteloos en onveilig voelt, en niet kan ontsnappen aan de situatie. Trauma's hoeven niet groots en dramatisch te zijn; vaak zijn het ogenschijnlijk alledaagse ervaringen uit de kindertijd die diep ingrijpen in iemands leven.
Als een gebeurtenis voor iemand als traumatisch ervaren wordt, dan worden alle zintuiglijke gewaarwordingen in een specifieke plaats opgeslagen, namelijk de amygdala. Dat is een amandelvormig orgaan in het midden van je hersenen. In de amygdala wordt alles wat je toen zag, hoorde, rook, proefde, dacht en voelde opgeslagen om je in de toekomst te beschermen. Als je één van die aspect opmerkt, ervaar je een negatief gevoel met als doel dat je je van de situatie verwijdert. Op die manier beschermt je lichaam of onderbewuste jou van gelijkaardige situaties.
Waarom is traumaverwerking via hypnose en psycho-sensorische therapie interessant?
Ze bieden alternatieve benaderingen voor het behandelen van trauma's.
Tijdens hypnose kan je teruggaan naar je innerlijke, gekwetste kind en geven wat op dat moment nodig was Zo kan je je jongere zelf geruststellen, zelfvertrouwen geven, liefde geven, zodat het de moeilijke situatie op een andere, versterkte manier aankan. Cliënten voelen dan dikwijls een hele shift wat een positief effect geeft op de zelfzelfzekerheid of het gevoel van veiligheid. Ze ervaren dikwijls dat vastgeroeste blokkades opgeheven worden.
Psycho-sensorische therapieën zoals EFT en Havening Techniques (r) werken op de amygdala in de hersenen, waar traumatische herinneringen worden opgeslagen, om de negatieve emotionele lading te neutraliseren. Je kan je de situatie nog herinneren, maar het gevoel blijft neutraal. Hierdoor krijgt men een bevrijd gevoel en zet het positieve acties in gang.
Deze therapieën bieden vaak snelle resultaten en zijn aantrekkelijk voor mensen die directe verlichting zoeken van hun emotionele pijn.
Doordat cliënten beseffen dat ze vat kunnen hebben op de eigen emoties, gedachten en lichaam, start er dikwijls ook een veranderingsproces dat als dominosteentjes de ene positieve ervaring na de andere teweegbrengt.
Kortom, hypnose en psycho-sensorische zijn krachtige tools voor traumaverwerking, doordat ze op een dieper niveau van bewustzijn werken.
Comments